Povezovanje dveh fluorescentnih luči

Tako imenovane "dnevne svetilke" (LDS) so gotovo bolj ekonomične kot običajne žarnice, poleg tega pa so veliko bolj trpežne. Ampak, na žalost, imajo isto "Achillovo peto" - žarilno nitko. Grelne spirale, ki jih pogosto zanikamo med delovanjem, preprosto izgorejo. In žarnico je treba zavreči, neizogibno onesnažuje okolje s škodljivim živim srebrom. Vendar pa vsi ne vedo, da so takšne svetilke še vedno primerne za nadaljnje delo.

Za LDS, ki gori samo eno žarilno nitko, je še naprej deloval, preprosto skakalec zatiči so svetilke, ki so priključeni na taljenega nit. Elite ugotoviti, katere nit je zažgal in ki je sestavni del, la hko konvencionalno ohmmeter ali tester: Blown nit na ohmmeter pokaže neskončno velik odpor Da ne bi nered s Potem bo povezava LDS prikazana na sl. 1. Tu ima fluorescenčna svetilka EL1 samo eno (levo v shemi) celoten navoj, drugi (desno) pa je kratkostičen z našim improviziranim mostom. Drugi elementi ojačitev fluorescenčno sijalko - kot je dušiti L1, neon (sontakti Bimetal) starter EK1 in hrupa SOC kondenzator (znazivno napetostjo najmanj 400 V), lahko ostanejo nespremenjene. Res je da se lahko čas vžiga LDS v taki spremenjeni shemi poveča na 2 ... 3 sekunde.

Enostavna shema za vgradnjo LDS z enim žganim filamentom


Svetilka deluje tako v tem položaju. Takoj ko je vložena na omrežno napetost 220 V, neon svetilka sveti ek1 zaganjalnika, zaradi tega Zdaj ta preostali navoj ogreva živo pare v stekleni žarnici LDS. Toda kmalu se bimetalni kontakti svetilke ohladijo (zaradi izumrtja "neonke") toliko, da se odprejo. Zaradi tega se na plinskem ohišju tvori visokonapetostni impulz (zaradi samodejne indukcije tega induktorja EMF). To je tisti, ki je zmožen "zagnati" žarnico, z drugimi besedami, ionizirati živo pare. Ionizirani plin povzroča le sijalo praškastega fosforja, katerega žarnica je prekrite po celotni dolžini.
Kaj pa, če bi se izognili dvema filamentoma LAS? Seveda je dovoljeno mostičen in drugi sklop pa sposobnost ionizacijo v svetilko brez prisilnega ogrevanje je bistveno nižja, zato je potrebna visoka napetost pulza večjo amplitudo (do 1000 ali več).
Za zmanjšanje "vžigalne" napetosti plazme je mogoče organizirati pomožne elektrode zunaj steklene žarnice, kot da bi poleg dveh razpoložljivih. Lahko so obročni trak, ki se prilepi v bučko z lepilom BF-2, K-88, "Moment" in podobno. Pas, širok približno 50 mm, je izrezan iz bakrene folije. Da bi spajkali pic tanke žice, električno priključene na elektrodo nasprotnega konca cevi LDS. Seveda je zgornji prevodni pas prekrit z več plasti izolacijskega traku PVC, "škotskega traku" ali medicinskega lepila. Diagram te prefinjenosti je prikazan na sl. 2. Zanimivo je, da tukaj (kot v običajnem primeru, npr. S celotnimi filamenti) ni potrebno uporabljati zaganjalnika. Torej se gumb za zapiranje (normalno odprti) SB1 uporablja za vklop luči EL1 in običajno odprti gumb SB2 - za izklop LDS. Oba sta lahko tip KZ, KPZ, KN, miniaturna MKK1-1 ali KM1-1 itd.


Shema vključitve LDS z dodatnimi elektrodami


Da ne bi motili navijanja tekočih pasov, ki gledajo navzven, ni zelo lepo, sestavite napetostni detektor (slika 3). To vam bo omogočilo, da enkrat za vselej pozabite na težavo gorenja nezanesljivih filamentov.Preprosto vezje za vgradnjo LDS z dvema pihanim filamentom s pomočjo napetosti


Merilnik vsebuje dva konvencionalna usmernika z napetostjo podvojitve. Torej, na primer, prvi izmed njih je sestavljen na kondenzatorjih C1, C4 in diode VD1, VD3. Zaradi delovanja usmernika enosmerne napetosti, nastalih na kondenzator SOC okoli 560V (od 2.55 * 220 = 560). Kondenzator C4 napetost enako vrednost, tako da za pojavi tako kondenzatorji SOC C4 napetosti okoli 1120 V, je povsem dovolj za ionizacijo živosrebrovih par znotraj LDR EL1. Toda, ko se je ionizacija začela, SOC napetost kondenzatorjev C4 pada od 1120 to 100 ... 120 V, medtem ko je sedanji omejuje upor R1 pade na približno 25 ... 27 V.
Pomembno je, da je papir (ali celo elektrolitsko oksid) kondenzatorji C1 in C2 je treba ocenjeno po nominalni (delovna) napetosti najmanj 400V in sljude kondenzatorji C4 SOC - 750 V ali več. Zmogljiv tokovni omejevalni upor R1 je najbolje zamenjati s 127-voltno žarnico. Upornost upora R1, njene izgube moči, kot tudi 127-voltnega žarnico primerne moči (ki se priključi vzporedno) so navedeni v tabeli. Tukaj so podani tudi podatki o priporočenih diodah VD1-VD4 in kapacitivnosti C1-C4 za LDS potrebne moči.
Če namesto upora R1 postane zelo vroče uporabo 127-voltni svetilko, njegova žarilna nitka postane Zaradi tega lahko svetilke s 127 volti lahko služijo skoraj za vedno. Da bi jih poškodoval, je možno zgolj mehanično, recimo, da je po naključju prelomil stekleno bučko ali "tresel" tanke lase spirale. Še manj bi bile ogrevane 220-voltne svetilke, vendar bi bilo treba njihovo moč prevzeti. Bistvo je, da mora presegati moč LDS približno 8-krat!

Fluorescentni viri svetlobe so nadomestili mnogo manj učinkovite analoge, še posebej žarnice z žarilno nitko. Odlikujejo jih številne prednosti, ki lahko prevladajo nad pomanjkljivostmi. Glede na sorazmerno majhne stroške, se ti elementi razsvetljave zdaj zelo široko uporabljajo.

Načelo delovanja in struktura

Dnevne svetilke delujejo na podlagi luminescence. Da bi to naredili, morajo biti notranje stene žarnice prevlečene s fosforjem. To je posebna snov, ki absorbira ultravijolično svetlobo in daje očiten sijaj očesu. Treba je opozoriti, da se UV-sevanje proizvaja zaradi prehoda električnega naboja skozi plinasto polnjenje žarnice (inertni plin, živosrebrna pare).

Glavni elementi zasnove: žarnica, znotraj katere so elektrode; socle v količini 1 ali 2 kosov. odvisno od različice svetilke; balast. Zadnji od teh elementov je mogoče vgraditi ali narediti.

Nova in popolna opcija je nova elektronska možnost, vinar linearnega tipa pogosto opremljeni z izhodnimi elektromagnetnimi predstikalci danes.

Diagram naprave in ožičenja

Krmilna naprava je sestavljena iz plina in zaganjalnika. Naloga prvega od teh vozlišč je omejiti tok na želeno vrednost, zaganjalnik je odgovoren tudi za hitrejše segrevanje elektrod in s tem pospešeno delovanje svetilke.

Shema vključitve svetlobnega vira novih modelov (T 5 ali T8):


Postopek vklapljanja osvetljevalnega elementa je zagotovljen z izvajanjem osnovnih korakov:

 • ogrevanje elektrod;
 • proces vžiga, ki zahteva visokonapetostni impulz;
 • stabilizira napetost, ki zagotavlja normalno in precej varčno delovanje svetlobnega elementa.

Poleg tega so sodobne fluorescenčne sijalke zaščitene pred izgorevanjem, kar preprečuje potrebo po pogostni zamenjavi svetlobnih virov.

Kakšne vrste obstaja?

Obstaja več vrst, različnih oblik bučke:

 1. linearno (neposredno) izvedbo;
 2. okrogla;
 3. U-oblikovan.

Fluorescentne svetlobne vire najdemo v različnih različicah, ki so različne v dolžini izdelka. To je lahko bučka 450, 600, 900, 1200, 1500 mm. Omeniti velja, da je vrednost tega parametra mogoče določiti raven moči svetilke.


To pomeni, da obstaja neposredna povezava med temi značilnostmi. Daljša je dolžina, večja je obremenitev. Na primer, izvedba dolžine 450 mm je moč 15 W, pri zasnovi 900 mm pa je obremenitev 30 W.

Fluorescentne svetlobne vire predstavljajo različni modeli, ki se razlikujejo po premeru žarnice:

V oznaki je velikost izdelka v palcih šifrirana (npr. Premer je 4/8 za T4). Druga značilnost je, da soe linene svetilke običajno opremljene s tipalom tipa držala v eni različici - G13. Informacije o razdalji med zatiči (13 mm) so skrite v označbi tega čopela. Zato je pri izbiri napeljave treba upoštevati ta odtenek.


Pojem "fluorescenčna svetloba" temelji na glavni značilnosti - barvni temperaturi izdelka. Torej, za takšne svetlobne elemente je značilna svetloba v razponu od 5.000 to 6.500 K. Vendar kakovost svetlobe zagotavlja tudi svetlost svetlobnega vira: manjša je intenziteta sevanja;

Glavne tehnične značilnosti

Ocena učinkovitosti osvetljevalni elementov te vrste se izvaja na podlagi ustreznosti njihovih parametrov pogojem, pod katerimi se načrtuje obratovanje. Za fluorescenčne sijalke so značilne naslednje značilnosti:

 1. Oznaka proizvoda. Dnevna svetloba določa črka D.
 2. Premer žarnice. Ta parameter vpliva na trajanje operacije: večja je vrednost, tem več časa bo deloval.
 3. Vrednost moči, ki omogoča, da žarnica zasveti zahtevano območje. Če ga primerjamo z žarnico z žarilno nitko, zadevni analog prihrani do 80% energije zaradi nizke moči.
 4. Tip cokle. V linearnih različicah se običajno uporablja nosilec G13.
 5. Napajalna napetost. Obstajajo fluorescenčne sijalke, ki so zasnovane za 220 ali 127 V.
 6. Oblika žarnice.
 7. Barvna temperatura. Glede na model lahko osvetlitveni element zaznamuje temperaturo v območju od 5.000 K in višje.
 8. Indeks barvnega upodabljanja - prikazuje kako kakovostna osvetlitev.
 9. Premer cevi.
 10. Svetlobni tok izdelka.


Razvrščanje in značilnosti različnih proizvajalcev

Kot lahko vidite, ima veliko značilnosti, vendar vsi skupaj omogočajo natančnejše izbiro svetlobnega elementa v skladu z delovnimi pogoji.

Prednosti in slabosti svetilk te vrste

Fluorescenčni viri svetlobe izstopajo iz ozadja halogenih žarnic in analogov z žarilno nitko zaradi naslednjih prednosti:

 • visoka učinkovitost;
 • odlična svetlobna moči, ki omogoča majhno moč, da proizvaja svetlo svetlobo;
 • kakovost razsvetljave (razpršeni sij);
 • nizka poraba energije, spet v primerjavi z žarnicami;
 • dolgoročno obratovanje (povprečno 6 000-9 000 ur), pod pogojem, da so idealni delovni pogoji takšne svetilke sposobne delati večkrat (do 20 000 ur).

V svetlobnih virih, ki vsebujejo živo srebro, je velika pomanjkljivost - prisotnost nevarnih snovi v plinastem polnjenju. Vsebnost živega srebra v bučko linearnega svetlobnega elementa lahko doseže 1 g na enoto proizvoda. Glede na precej velike size in tanko steklo, iz katerega je izdelana bučka, je treba s takšnimi žarnicami zelo rahlo ravnati. Druge pomanjkljivosti:

 • ozek razpon obratovalnih temperatur, saj je za takšne svetlobne elemente značilno zmanjšanje intenzivnosti sijanja v hladnih pogojih in minusni temperaturi se takšna žarnica morda sploh ne vklopi;
 • utripanje, ki je posledica oblikovalskih lastnosti, delno ta problem rešuje elektronski balast;
 • po določenem času fluorescenčne sijalke sijajo še slabše, kar je posledica proizvodnje fosforne plasti zaradi česar se spremeni barvna temperatura.

Očitno obstaja veliko težav, povezanih z delovanjem takšnih svetlobnih elementov. Toda še vedno se uporabljajo zaradi relativne učinkovitosti in večje učinkovitosti kot žarnice z žarilno nitko.

Izbirna merila

Pred nakupom morate upoštevati značilnosti prostora (območje, možnost namestitveve likelike svetlobnega vira), na podlagi katerega je izbran svetlobni element želenega modela.

Najprej je treba upoštevati moč izdelka, barvno temperaturo, vrednost napajalne napetosti. Preostale značilnosti so sekundarne, vendar hkrati nič manj pomembne: premer, dolžina in oblika cevi, indeks barve, svetlobni tok.

Kakovost montaže mora biti visoka glede na prisotnost nevarnih snovi v plinastem polnjenju. Danes lahko kupite linear svetlobne vire po majhni ceni tudi od dobro znanih in zanesljivih proizvajalcev - Osram, ki stanejo v razponu od 60-100 rubljev. Prikazana je cenovna kategorija izdelkov visoke moji in največjih dimenzij (1.500 mm).

Ponudbe delovanja in odstranjevanja

Funkcije pri delovanju linearnih svetilk so številne: ne takojšnje sproženje; včasih je potrebna vnovična aktivacija zaradi vžiga; utripa; težko delovanje v pogojih nizkih temperatur in včasih popolna odsotnost reakcije med komutacijo.

Poleg tega obstajajo še druge težave, in sicer potreba po recikliranju vira svetlobe, ko je žarnica poškodovana ali po koncu njegove življenjske dobe.

Fluorescenčna ali fluorescentna svetilka (LL, LDS) - inertni plin v stekleni žarnici, ki oddaja vidno svetlobo.

Principle delovanja je LDR nasičenost živo srebro plina, ki ji sledi prebada izpustu, pri čemer se tvori uv pretvori v vidno svetlobo skozi fosforno plast vsebuje notranji površini bučke. V tem članku bodo upoštevani LDS, njihov opis in tehnične značilnosti.

Sorte

Izvajanje najpogosteje uporabljenih žarnic na osnovi živega srebra (GRLVD) ali nizkega (GRLND) tlaka:


Področje uporabe

Luminescenčne svetlobne vire so prevele veliko povpraševanja v javnih organizacijah: šolah, bolnišnicah, vladnih ustanovah.

Z nadaljnjim razvojem naprav, opremljenih z elektronskim predstikalcem, jih je bilo mogoče uporabiti v skupnih vložkih standardov E14 in E27.

LL se v prostorih industrijskega sektorja nujno uporablja za zagotovitev večjega obsega osvetlitve z minimalno porabo energije. Prav tako se uporabljajo pri osvetlitvi plakatov in fasad.

Luminescentni instrumenti združujejo značilnosti učinkovite in ekonomične uporabe električne energije. Vsakdanjem življenju se fluorescenčne in namizne luči uporabljajo za rastline, osvetljujejo delovno površino in dnevne sobe.


Pomembnost uporabe fluorescenčnih žarnic

Široka porazdelitev LL je bila pridobljena zaradi številnih prednosti, in sicer:

 • visoka svetilnost (LDS z močjo 10 W zagotavlja osvetlitev primerljiva z žarnico z žarilno nitko 50 W);
 • široko paleto odtenkov oddajane svetlobe;
 • popolna odsotnost svetlobe.

Zagotovljena življenjska doba LDS od 2 tisoč ur do 1000 ur za žarnice z žarilno nitko.


Slabosti luminescentnih naprav:

 • kemijska nevarnost (LDS vsebuje do 1 g živega srebra);
 • neenakomeren spekter, ki je neprijeten za človeško oko;
 • postopno uničenje fosforne plasti, kar vodi k oslabitvi osvetlitve;
 • utripanje svetilke z dvojno frekvenco iz omrežja;
 • prisotnost mehanizma, ki ureja zagon;
 • lL moč ne zagotavlja visokega koeficienta.

Načela dela

Med obratovanjem Ll med dvema elektrodama


Vizija človeške je imun na emisije uv pasu pa so notranje stene bučke obdelamo fosfor sestavek z ultravijolično absorpcijsko lastnosti z njeno nadaljnjo pretvorbo v vidno belo svetlobo. Kalcijev-cink ortofosfati in halofosfati temeljijo na fosforni plasti. Tudi fosfor je lahko nasičen z drugimi snovmi, da dobimo določen odtenek svetlobe. Termoelektronska emisija elektrod iz katode ustvarja podpora za električni lok v LDS. Nadaljnje segrevanje katod s potekom trenutnega ali ionskega bombardiranja skozi njih vodi do začetka naprave.

Tehnične specifikacije

Tehnične značilnosti so odvisne od zadnjega dela LDS - potrebne osvetlitve.

Poraba energije

Svetlobna učinkovitost je odvisna od indeksa moči LL, ki vpliva na območje osvetlitve. Pri izvedbi se razdelijo svetilke različnih moči.

Svetilke 4-6 W

Uporablja se v prostorih majhne sobe. Odlično na kmetijskih površinah, v stojnicah ali na šotoru. Te LDS nezahtevne porabi energije, kot tudi preko transformatorja pretvornikov, lahko te žarnice za delo na 12 voltov, ki omogoča zagon povezavo luč na avtomobilski akumulator v odsotnosti napajanja. Za osvetlitev rastlin ali akvarijev se uporabljajo tudi luminescentne naprave z nizko močjo.

Najpogostejši LL na moč svetilke. Lahko jih najdemo povsod: v sobi, avtomobilskih zabojih, pisarnah, paviljonih.

Prejel je tudi veliko distribucije. Uporabljajo se v istih prostorih kot LL 18 W, z razliko v povečanju površine osvetlitve.

58 W in 80 W

Ti visoko močni LDS se uporabljajo samo v velikih proizvodnih delavnicah, skladiščih in hangarjih, v podzemnem prostoru.


Včasih je LL te moči mogoče najti na območjih odprtega terena v razmerah velike razpršene svetlobe. Te LL, za razliko od žarnice 18 W in 36 W, večjo porabo energentov in njihovo uporabo v doma ali v pisarni razsvetljavo nedonosnih. Prav tako so opremljeni z dodatnimi svetilkami za dnevno svetlobo, kar vodi v še večjo neravnovesnost njihove uporabe kot dnevna svetilka na majhnem območju.

Barvna temperatura

Še en pomemben Parameter LDS. Kakovost svetlobe in barvne temperature je od odna kakovosti osvetlitve. Ti parametri so prikazani s trimestno vrednostjo na bučki naprave.

Vrednost 627

Ustreza napravam s 60% kakovostjo svetlobe in barvno temperaturo 2700 K.

Vrednost 727

Svetilke s 70% svetlobe in podobno barvno temperaturo.

Vrednost 765

Barvna temperatura je 6500 K, ki jo uživajo vsi brez izjeme LDS. Kakovost barv je na ravni 70%.


Prosimo, upoštevajte, da 2700 Kelvina - barvno temperaturo žarnic in LL hkrati barvno temperaturo bo oddaja žarke, ki jih človeško oko zaznane, rumene. Ob upoštevanju človeškega zaznavanja barve sijaja se proizvajajo luminescentne naprave različnih barvnih temperatur.

Veliko LL (energijsko varčnih svetlobnih virov) kompaktnih oblik oddaja rumeno luč. Barvna temperatura 6500 je neločljiva v vseh napravah linearne oblike in ustreza beli svetlobi s šibkim odtenkom modre barve. Prav tako je izdelal ozek profil LL z barvno temperaturo 1300K, katerega vključitev je rdeč. V nekaterih primerih se barvne leče uporabljajo za pridobitev edinstvenega odtenka luminescence.

Pozovanje z omrežjem

Priključni skoraj vse fluorescentne sijalke temelji na fosfor ne zagotavlja njihovo neposredno vključitev v električno vezje, kot je v napravah svetlečih OFF

V električnem tokokrogu se dodajo dodatni generatorji upora, ki preprečujejo kratke stike, saj pri vklopu žarnice vrednost spremeni upor na negativno. Vloga teh generatorjev izvajajo predstikalne naprave (dušilke), ki delujejo kot balastna opcija.


Svetlobne fluorescenčne sijalke brez plina ni mogoče zagnati. Od načina, kako je urejena povezovalna shema, je odvisna skupna poraba energije vseh naprav, povezanih z žarnico svetlobnega vira, v električni tokokrog.

Elektromagnetna dušilka (EMPA)

Zavora trajne induktivne upornosti, ki je povezana le s krogom z LL določene moči. Odpornost vključenega v verigo EMPRA ob zagonu začne igrati vlogo tokovnega omejevalnika na svetilko.

Zasnova EMPRA je preprosta in poceni v proizvodnji, cenejša in žarnica z elektromagnetno balastno napravo. Kljub svoji poceni in preprostosti ima številne pomanjkljivosti:

 • čas začetka do 3 sekunde (čas je odvisen od obrabe svetilke);
 • visoka poraba energije s plinom;
 • postopno povečanje frekvence pločevine plina zaradi njegove obrabe;
 • utripanje z dvojno frekvenco omrežja (100 ali 120 Hz) pri vklopu, kar negativno vpliva na vidljivost;
 • masivnost in dimenzionalnost luminiscenčnih naprav (v primerjavi z analogi elektronskih predstikalnih naprav);
 • morebitno odpoved električnega vezja z mehanizmom za plin pri temperaturi pod ničelnim Celzijem;
 • kratkega stika, kar vodi v spajkanje elektrod za plin v napravo, po kateri ga ni mogoče odstraniti.

Shema priklopa fluorescenčnih sijalk s plinom s EmPRA zagotavlja prisotnost zaganjalnika, ki regulira vžig LP. Vendar pa dodatno porabi električno energijo.

Elektronski plin

Elektronska predstikalna naprava (EHF) zagotavlja svetilke z visoko frekvenčno napetostjo 25-133 kHz. Ko vklopite LDS z elektronsko dušilno loputo, oseba za kratek čas opazuje svetel utrip. S pomočjo elektronske predstikalne naprave se uresničujejo dve principi dela pri vključevanju svetilk.

Hladni začetek

Takoj zažene napravo, vendar znatno poškoduje elektrode. Svetilke s takšnimi možnostmi zagona so zasnovane za majhno vklopno / izklopno frekvenco čez dan.

Vroč začetek

Pred vklopom žarnice za 1 sekundo se elektrode ogrevajo, nato pa deluje. Obstaja tudi termični kazalnik, ki zagotavlja napravo z zaščito pred pregrevanjem.

LL, ki temeljijo na elektronskih predstikalnih napravah, sobj ekonomični, kot so pridobili precejšnjo priljubljenost, kar pa ni mogoče reči o analogih EmPra.

Vzroki za napako

Elektrode LDS so predstavljene z volframovo spiralo, prevlečeno z aktivnimi alkalnimi kovinami, ki zagotavljajo polnjenje. V času delovanja aktivna masa pade z elektrod, postanejo neuporabna.

Trenutno je svetilka vklopljena (izpust se začne in elektrode se nato segrejejo), se dodatna obremenitev nanaša na aktivno maso, ki jo še uniči. Na območjih z največjo izgubo aktivne mase nadtosti, kar vodi v neenakomerno odskočitev in oseba opazuje, da svetilka utripa med njegovim delovanjem. Tudi odvajanje aktivne mase povzroči popolno okvaro svetilke, na koncih cevi pa se pojavi temen odtenek.

Iz tega sledi, da je življenjska doba LL odvisna tudi od kakovosti aktivne mase in pogostosti preklopa žarnice. Toda tudi s temi omejitvami je življenjska doba LDS vsaj veliko višja (2000 se začne proti 1000 za običajne žarnice z žarilno nitko).

Vrste učinkovitosti

Luminescentne naprave so glede na različico bučke razdeljene na dve vrsti.

Linearne luči

Te LL predstavljajo živosrebrne sijalke z nizkim tlakom. Večino svetlobe iz teh svetilk oddaja fosfor. Luminescent naprave, nameščene na stropu, so glavni predstavnik linearne LL. Stropna svetilka za dnevno svetlobo je v različnih prostorih prejela ogromno povpraševanje po vsem svetu.


Med linearnimi svetilkami v Rusiji obstajajo LDS z okroglimi cevmi T8 (D = 26 mm) in s čolnom tipa G13. Moč teh svetilk je med seboj povezana z velikostjo cevi - standardni LDS 18 W ima dolžino cevi 600 mm, svetilke 36 W pa dvakrat daljše, 1200 mm. Obstajajo tudi svetilke drugih zmogljivosti, vendar so manj pogoste ali imajo ozko področje uporabe.

Omeniti je treba, da je bila v času Sovjetske zveze največja uporaba LDS z žarnico T12, katere premer je bil 38 mm. Te svetilke so porabile vegi energije - 20 W kratkih in 38 W dolg proti 18 W in 36 W. tam so bile tudi svetilke s cevko T10 (32 mm), vendar niso prejele veliko povpraševanja v primerjavi s T12.

V zahodnih drzavah v zadnjih letih prevladujejo svetilke s cevjo najnovejše generacije T5 s premerom 16 mm. So dovolj tanki in so v notranjosti prejeli širšo uporabo.

Če se dotaknete tehnološkega napredka, so pred kratkim kitajski razvijalci ustvarili napravo s sijalko T4 (12,5 mm). To je samo novost, ki še ni prejela obsežne uporabe in še prezgodaj je govoriti o možnostih takšnih cevnih svetilk. LDS z manjšim premerom cevi v praksi še ni bil opravljen.

Enoglavasta pravokotna svetilka je steklena cev s konci stekla, ki so varjeni na njegovih koncih, v katerih so nameščene elektrode. Hermetično zaprte cevi vsebujejo argon ali neon, obogaten z živo srebrom, ki ob vključitvi svetilke postane plinasto stanje. Podstavki na koncih cevi so opremljeni s kontakti za priključitev svetilke na vezje.

Linearni LDS porabijo le 15% porabe žarnice, ki zagotavlja podobno osvetlitev. Te svetilke pogosto najdemo v proizvodnji, v pisarnah, v prometu.

Kompaktne luči

So svetilke z zakrivljeno cevjo.


Kompaktne svetilke imajo lahko prosto (kakršnokoli) obliko žarnice in so razdeljene za zasebno rabo. Kompaktne fluorescenčne naprave vključujejo tudi tako imenovane energetsko varčne svetilke.

Pogosto so tudi kompaktne svetilke za vložke E14, E27, E40, ki se uporabljajo v svetilkah.

Aplikacije

Sedaj so luminescentne naprave dobro izkoristile tako pri osvetlitvi industrijskih predmetov kot tudi pri organizaciji notranjosti prostora. Svetilke s fluorescenčno in belo svetlobo se uporabljajo za številne namene:

 • Luminescentne svetilke LB 40 nizkega tlaka, namenjene za osvetlitev celotnega območja zaprtega prostora.
 • Fluorescentna svetilka za akvarije in rastline v zaprtih prostorih, ki zagotavljajo lokalno osvetlitev.
 • Phytolamps (cvetlične svetilke) - fluorescenčne sijalke za cvetje in rastline.
 • Tabela in stenske svetilke fluorescentne, ki dajejo mehko razsvetljavo udobno vzdušje pri branju ali sproščanju.

Označevanje

Označevanje je urejeno tako, da lahko potrošnik pri nakupu zlahka izbere potreben LL. Najpogostejši zapisi so:

 • LB (bela svetloba);
 • LD (dnevna svetloba);
 • LHB (hladna bela svetloba);
 • LTB (topla bela svetloba);
 • LE (naravna svetloba);
 • LHE (hladna naravna svetloba).

Vidni odtenek je neposredno odvisen od temperature barve. Barvna temperatura LDS je 6400-6500 K, kar ustreza približni barvi bele svetlobe.

Poleg vrste žarometa so prikazane tudi potrebne tehnične značilnosti svetilke: napetost, oblika, velikost in tako naprej. Oznaka se nanaša na stekleno bučko ali telo LDS.

Vse brez izjem, LDS vsebujejo pline, nasičene s hlapov živega srebra. V primeru, ko se je žarnica zlomila, živo srebro vstopi v zrak.


V prihodnosti je živo srebro lahko v človeškem telesu in škoduje zdravju. Zato je treba ravnati s fluorescenčnimi sijalkami.

Related news

Povezovanje dveh fluorescentnih luči image, picture, imagery


Povezovanje dveh fluorescentnih luči 33


Povezovanje dveh fluorescentnih luči 94


Povezovanje dveh fluorescentnih luči 29


Povezovanje dveh fluorescentnih luči 78


Povezovanje dveh fluorescentnih luči 27


Povezovanje dveh fluorescentnih luči 32


Povezovanje dveh fluorescentnih luči 74


Povezovanje dveh fluorescentnih luči 49