Barvna temperatura do 2800. Kaj veste o temperaturi barve?

Barvna temperatura je pomembna pri ocenjevanju primernosti izbire katerekoli svetilke, ne le LED izdelkov. Kot lahko njegova številčna vrednost presoditi intenzivnost sevanja in ugotoviti, ali udobno (ali dovolj) svetlobe nivo na določenem območju. V tem članku si oglejte tabelo temperatur barv (označenih kot Tc) LED žarnic, ki se vse bolj kupujejo za zasebne hiše in stanovanja.

Zakaj je potrebno poznati to značilnost? Vsaka oseba ima svojo lastno dojemanje svetlobe. Indikator Tc omogoča razumevanje, koliko bo "hladno" ali "toplo" svetlobni tok, ki ga ustvari svetlobna naprava. V tem primeru je LED svetilka. Zato bo mogoče izbrati optimally modifikacijo tega izdelka za določene pogoje delovanja (dimenzije prostora, njen namen in tako naprej).

To je še toliko bolj pomembno, če se ena vrsta svetlobne naprave zamenja z drugo. Prvotno smo bili navajeni na svetlobo, ki jo oddaja "žarnica Ilyich", in namestitev LED žarnice, če je nepravilno izbrana (), lahko povzroči neugodje. In ne samo pri ljudeh.

Ljubitelji sajenja cvetja v hiši ugotavljajo, da se spreminjanje svetlobnih naprav brez upoštevanja njihovega Tc odraža v rastlinah in, praviloma, ne na bolje. Sprejeti moramo številne ukrepe za nevtralizacijo negativnih posledic takih sprememb v pokritosti.


Kakšna je merjena barvna temperatura?

V stopinjah Kelvin (0 ºK je enako 273 ° C). Obstaja več razponov te značilnosti, medtem ko je "referenčna točka" bela (in območju from 4.700 to 6.000). Vsi drugi odtenki so primerjani s temi indikatorji: toplo - od 2.700 to 3.200; nevtralno (to se imenuje dnevna svetloba) - od 3.500 to 4.500; hladno - več kot 6 000.

Izberite sprejemljiv Tc bo pomagal tabelam in grafikam.Priporočeno Tc, odvisno od specifične uporabe svetilke

Po vrsti dejavnosti

  • Delovna površina je od 4 200 do 5 500. Ta svetloba je pretežno mraza, vendar prispeva k ustreznemu razpoloženju za proizvodne dejavnosti.
  • Branje (na primer za pisalno svetlobo, talna svetilka) - od 5 500 to 6 500, ne več.
  • Prostor za rekreacijo je od 2.800 to 3.000.


Po sobah

  • Dnevne sobe, spalnice, jedilnice - od 2.700 to 4.500.
  • Kuhinje, stranišča, kopalnice - od 3.800 to 5.000.
  • Knjižnice, delavnice, garaže - od 4,800 to 6,000.


Č ek ek prime oda ve oda o o ra LED LED LED s s s s s s s s s s s s s LED LED

Pri nakupu LED izdelka je treba upoštevati več dejavnikov:

  • Najprej ne primerjajte teh naprav z žarnicami. Čeprav smo vsi navajeni na slednje, niso idealni vir svetlobe.
  • Drugič, zaznavanje svetlobe vpliva na notranjost določenega prostora. Kako je urejeno, na katere barve prevladujejo? Brez upoštevanja te specifičnosti pravilne izbire LED žarnice ni mogoče.
  • Tretjič, značilnosti njegove vizije. Pravzaprav nobena razlaga ni potrebna.
  • Četrtič, kraj namestitve LED žarnic (npr. V višini).

Avtor upa, da bodo zgornje, informacije dovolj, da zavestno izberejo najboljšo možnost za LED-napravo glede na njeno barvno temperaturo, saj iz očitnih razlogov načeloma ne moremo ni nedvoumnega pénitroh na temo Vprašanje osvetlitve določene sobe zahteva včasih individualen pristop

Kako zaznavamo barvo, je v veliki meri odvisno od našega kulturnega vzgoje in od tega, kako je otrok navdihnil otroštvo. Postaja bolj zrela, oseba spozna, da je ogena vroč, led je mrzel, rdeče in oranžne so tople bar, modro pa mod horno. Zakaj je pomembno razumeti, kakšna je temperatura v barvi?

Dejstvo je, da so ta združenja v naših glavah zelo močna, pogosto jih ustvarjalci filmov uporabljajo za prenos atmosfere in večjo realizacijo svojih del. Obstaja nekakšna asociativna sostava - barve in občutki.

Ko gre za temperaturo barve, se bela barva vzame kot nespremenljiva podlaga. Bela je ustvarjanje lastnega uma, saj je odsoten v spektru svetlobe. Bela barva je zmedla ljudi tisoče let. Toda že konec 17. Stoletja je isaac Newton pokazal človeštvu s pomočjo prizme, da je bela mešanica vseh drugih barv. Vendar sem moral počakati do leta 1900 in odkriti planckov zakon, da bi dobili prepričljiv dokaz, da je barva odvina od razmerja povezave drugih barv.

Max Planck - nemški fizik, ki je naročila proizvajalcev žarnic poskuša ugotoviti najboljši temperaturo nitke, ki je potreben za največjo svetlost na najnižjo ceno električne energije.

Znanstvenik je poskušal rešiti problem, ki je deloval sodobnimi teoretskimi teorijami, ki se niso ujemale z eksperimentalnimi podatki. Kasneje je Planck prišel do zaključka, da se sevanje to absorbed by svetlobe po snovi pojavljata v delih, odvisno od tega, katera oseba vidi določeno barvo.

Vse v vesolju, ki ima temperaturo nad absolutno ničlo, kaže nekaj elektromagnetnega sevanja - ali infrardečo, vidno svetlobo, ultravijolični ali rentgenskih žarkov, in vse, ki leži med znane podatke.

Ko se temperatura poveča, bo telo sproščalo več toplote ali elektromagnetnega sevanja. Če se telo segreje v tako stanje, da postane vroče in začne sijati, lahko vidimo oddajano svetlobo.Povečanje temperature in ta sijaj poteka skozi zelo specifičen barvni razpon, ki je matematično opisan s Planckovim zakonom. To je tisto, kar mislimo, ko govorimo o temperaturi barve - položaju bele barve glede na barvo črnega telesa pri določeni specifični temperaturi.

Kot rezultat odkritja Max Planck in določena kot standardna barvna temperatura - 3200K za žarnice z žarilno nitko. To vrednost doslej uporabljamo, v kinematografskem svetu pa je ta številka znana tudi kot temperatura halogenske svetlobe.

Temperatura na površini sonca znaša okoli 5800K, vendar se sonna svetloba po filtraciji skozi ozračje lahko razlikuje od 2800K v tako imenovanem čarobni uri V splošno sprejetem konceptu 5600K - barvi svetlobe na jasnem podnevi, to je tisto, kar mislimo, ko govorimo o uravnoteženem dnevnem svetlobi.

Na sliki sta dva primera, kako se razdeli intenzivnost različnih barv glede na metodo luminescence. Za fluorescenčno razsvetljavo se uporablja cev, napolnjena s paro živega srebra in inntim plinom. Ko elektrika hitro izmenično prehaja skozi snovi in ​​plin, žarnica oddaja ultravijolično sevanje. UV-sevanja se stikajo s stenami cevi, ki so obložene s fosforjem, cev začne sijati in oddaja svetlobo. Tako energija praktično ne porablja toplota, kar povzroči sij aktiviranih fosforjev in živo srebro. To načelo luminiscence uporablja, vključno s studiom.

Toda v nasprotju z žarnicami, ki oddajajo svetlobo v vseh frekvencah v skladu s Planckovim zakonom, fluorescenčne sijalke, praviloma delajo predvsem na frekvencah primarnih barv: rdeči, zeleni in modri. Rdeče in modre barve ustvarijo fosforji v cevi, zeleni pa jih proizvaja svetlobno sevanje živega srebra. Pri cenejših proizvajalcev svetilke včasih umetno povečati količino zelene barve, saj omogoča svetlejši žarnice, kot je zelena šele v sredini vidnega spektra. Človeško oko prevladujoče zelene barve morda ne bo opazilo, vendar na žalost daje posnetke pod fluorescenčno razsvetljavo zelen odtenek.

Za svetilke, ki se uporabljajo v fotografiji in kinematografije, proizvajalci začeli mešati različnih kemičnih sestavin fosforja, da dobimo celoten barvni spekter, in sposobnost, da spremenite barvno temperaturo fluorescentnih svetilk, tako da je rezultat mogoče uporabiti fluorescentne svetilke s halogenskimi viri, ki imajo barvno temperaturo 3200K in fluorescentne svetilke za mešanje z dnevno svetlobo 5600K. Če želite natančneje razmnoževati barve okoliškega prostora, biology moral biography, independance, independence and barrels. CRI 100 - je enakovreden celotnemu spektru, podobnemu tistemu, ki ga daje sonce. Upoštevati je treba osvetljevalce, ki imajo svetilke s CRI nad 90, na primer, iluminatorji Reddevil.

Nekaj ​​zanimivih idej osvetlitve s pomočjo barvnih folikularnih (gelnih) filtrov ali barvnih gelov. Preberite si, kako streljati s cenovno ugodno svetlobno opremo in ne da bi ogrozili kakovost v končnem rezultatu

Pojem barvne temperature se uporablja za določanje temperature vira svetlobe po barvi. Izmeri se v stopinjah Kelvin (K). Višja je barvna temperatura, hladnejši je svetlobni učinek. Svetloba je topla in hladna, odvisno od barve. Temperatura barve FKK LED se razlikuje od oranžne barve žarnic (2300 K) do zelo mrzle bele barre modrega neba (7100 K).

Čeprav je bela svetloba mešanica barv, so bele barve različne in so odvisne od sestavnih barv. Torej, bela barva z večjim deležem rdečega videza je toplejša in z večjim deležem modrega - to je hladnejše. Pojem barvne temperature se uporablja za razvrstitev različnih vrst bele svetlobe. Barva svetlobe primerja teoretičnim črnim ali idealnim radiatorjem, segretim na temperaturo med 2000 K in 10 000 K, ki leži v območju vidnega svetlobnega spektra, podobnega zadevni barvi. Ne glede na radiatorsko saje temperature, je rdeča barva šteje toplo in hladno modro à rno na grafu oddajnik (ali chroma Planck linije) in modri ima vi vijo temperaturo kot rdeče.

Za izbiro proizvajalcev svetlobnih naprav FKK razdeli barve v 11 razredov:


Barvna temperatura (K)

Standardni razred

Dnevna svetloba

Nevtralno bela

Toplo bela

Žarilna žarnica

Barvni prostor in izbor

Barve LED lahko predstavljamo v barvnem prostoru, običajno na diagramu kromatičnosti CIE (1931) x, y. Vsak odtenek je določen s točko (x, y) na dvodimenzionalnem grafikonu barvitosti ali tonalnosti v spektru vidnih barv.

Barvne karte CIE x, y so osnova za razvrstitev grafikonov ali njihovo izbiranje (binning). Te krivulje uporabijo geometrijski prostor diagrama kromatičnosti v skladu s črnim odtisom, da bi določili spremembe v koordinatah kromatičnosti. Te koordinate se uporabljajo za razvrščanje barvno temperaturo LED v odtenkih bele svetlobe (CRI), bo tesen stik nahaja v bližini črne grafično oddajnik (ali chroma Planck line).

Kupci FKK lahko uporabijo te diagrame za prepoznavanje in naročanje LED-diode želene barvne temperature in barvne odtise.


Primer individualne izbire

Barvna nasičenost

Sčasoma se kromatičnost svetlečih diod, kot tudi drugi svetlobni viri, poslabša. Zato je pri ustvarjanju LED svetlobnih virov zelo pomembno upoštevati dopustnost barvnih sprememb.Zata

Ellipse mack adama

Elipsi Mac Adam so sistem za merjenje barve. Izmeri spremembo in razliko barv, ki jih vidi človekovo oko, odvisno od razdalje v barvnem prostoru. Skupine elipcev so potegnjene okoli dane barve. LED najbližje barve na določeno barvo v središču elipse, manj vrednost, ki jo bodo morali spremeniti in tako bo razlika v barvah serije LED manj opazen.

Barvna sprememba se meri s standardno dopustno ujemanje barve (SDCM). SDCM navaja odsotnost očitne razlike v barvah serije LED. 2 ali 3 enot SDCM (ali koraka Mac Adam) kažejo komaj opazno razliko v barvi. Odstopanje v 7 SDCM je še vedno sprejemljivo.

FKK si prizadeva zmanjšati kromatične razlike med LED-ji in ustvariti izdelke, ki presegajo splošne standarde.

Related news

Barvna temperatura do 2800. Kaj veste o temperaturi barve image, picture, imagery


Barvna temperatura do 2800. Kaj veste o temperaturi barve 53


Barvna temperatura do 2800. Kaj veste o temperaturi barve 20


Barvna temperatura do 2800. Kaj veste o temperaturi barve 37


Barvna temperatura do 2800. Kaj veste o temperaturi barve 9


Barvna temperatura do 2800. Kaj veste o temperaturi barve 73


Barvna temperatura do 2800. Kaj veste o temperaturi barve 23


Barvna temperatura do 2800. Kaj veste o temperaturi barve 17


Barvna temperatura do 2800. Kaj veste o temperaturi barve 39